top of page

За Агресията

Updated: Apr 3, 2023

Здравейте, проблемът, който реших да споделя с вас днес, е тормозът. Той е навсякъде около нас, всеки тормози, без значение какво мислите или сте направили, най-вероятно сте тормозили някого или сте били жертва на тормоз от страна на някого. За това съм на 100% убеден, нали така?


В новините има много въпроси, които са свързани с тормоза и лошите неща, които се случват, както и с хора, които са засегнати от хора, които ги тормозят.





Тормозът се случва навсякъде и вероятността да се сблъскате с него е голяма. В целия свят тормозът е голям, особено в училищата и онлайн в киберпространството.


Тъй като във всички училища се говори за тормоза, а медиите редовно съобщават за последните изследвания, може да изглежда, че сме в епидемия от тормоз. Социалните медии, заетостта на родителите, безсиелието на учителите и неангажираността на връстниците единствено засилват тази епидемия.


- Децата, които често са били тормозени от своите връстници, са по-склонни да развият психотични симптоми в ранното си юношество, сочат още резултатите от британско изследване.


- Момичетата са много по-склонни от момчетата да бъдат жертви както на кибертормоз, така и на традиционен тормоз, се казва в скорошно международно проучване


- Младежите, които упражняват кибертормоз, имат шанс едно към четири да имат криминално досие до 30-годишна възраст.


- Тормозът е четвъртата най-често срещана причина младите хора да търсят помощ от службите за помощ на деца






Нашата култура набляга на манталитет, който насърчава доминирането и агресията. Екстремният тормоз, при който често се използват сексуални обиди като "г*й, пе*ер**т, к**ва и п**стит*т*а", се превръща в обичайно преживяване за ученици от всички възрасти, и по-специално за деца на възраст 11-13 години. И може и да сте шокирани от тези факти, но за съжаление те са реалност


Тормозът ще спре, когато хората се защитят сами; когато училищата създадат общност на уважение.


Сега имаме общество, което възнаграждава унижението и принизяването на другите. В телевизионните предавания за реалност има съдии, които използват техники за тормоз, докато оценяват участниците. Този вид развлечение се връща към древните времена, когато публиката се е събирала в колизеуми, за да гледа зрелища, като гладиатори, които са убивали враговете си.


Защо ни харесва да гледаме как другите биват наранявани физически или психически?


Това е защото ние хората сме така устроени, че да се асоциираме с победителите вместо с губещите, а насилниците умеят да създават погрешно впечатление на победители, всемогъщи и силни.



Нека подкрепим тези, които имат най-много нужда от нас и не се присъединяваме към делата на насилниците



Дискусията и неформалните активности са проведени по проекта, финансиран от Европейския солидарен корпус- "Насилието е като тютюнопушенето-то убива"




3 views0 comments
bottom of page