top of page

Спасявайки пчелите, спасяваме себе си


Окуражаваме всички хора и организации да подкрепят природата и пчелите, като предприемат някои прости, но ключови дйствия


Природата това е нашият дом, а пчелите са едни от главните стопани. Без пчели земята няма как да просъществува.


Пчелите опрашват нашите растения, което означава, че пренасят прашец между растения от различен пол, за да ги оплодят, или дори между различни части на едно и също растение, което помага на растенията да се възпроизвеждат.


Пчелите дори помагат на растенията да оцелеят, като предотвратяват кръвосмешението между отделните растения.


Пчелите също така спомагат за поникването на семената на много видове растения, като по този начин позволяват да се събере част от тях за засяване на реколтата през следващата година. Това е важно дори за листните култури, като например някои зелеви култури, например зелето.


В някои райони на Китай някои култури се опрашват ръчно от хора, които трябва да се катерят по дърветата и да използват четка! Представете си това!


Но защо им се налага да го правят?


Отговор: Защото прекомерната употреба на пестициди означава, че вече няма здрава популация от пчели, която да върши тази работа безплатно за тях!



За да предотвратим това да се случи и при нас е от изключително значение и ние младите и активни хора да бъдем граждански ангажирани, да доброволстваме и да се грижим за заообикалящата ни среда.







Ние, младежите част от доброволческата група на Европейския солидарен корпус, заедо с други доброволци написахме две официални предложения до община Сливен, кмета на града и до общинския съвет за предложения, които са реалистично изпълними и които драстично биха подобрили заобикалящата ни среда. Ето ги и тях:


1. Неподдържаните и мръсни прилежащи пространства да водят до санкции за живущите в тях и собствениците на дадения имот; докато поддържаните и поддържани чисти пространбства да води до намаляване на данъчната ставка и размера на наложената такса. По този начин вярваме, че град Сливен ще стане едно по-чисто, по-зелено и по-добро място за живеене.


2. Всички училища в град Сливен да се включат в ежемесечни почиствания в района на общината и града. Това би станало възможно единствено с подкрепата на общината. Нужно е да бъдат уведомени всички директори в община Сливен за конкурс за почистване, в които те да изращат по 20 доброволци всеки месец; на 6 месеца да има награда за 3те училища събрали най-много боклук; наградата ще символизира и отличава най-големите защитници на климата, околната среда и на пчелите. Вярваме, че нашата младежка идея ще спомогне това община Сливен да бъде едно по-чисто и природосъобразно място, както че и по този начин ще бъдем пример за останалите общини, младежи и училища.


В следващия ни пост ще Ви разкажем как организирахме дегустация на мед- останете с нас, за да научите повече за Европейския солидарен корпус, за доброволчеството и за опазването на околната среда





3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page